MiikaKeski-Luoma

Inspiroivaa ilmapiiriä

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin päätti hiljattain, että profeetta Muhammedia ei saa sanoa pedofiiliksi. Tuomioistuimen mukaan tällainen arvostelu ”ylittää objektiivisen keskustelun sallitut rajat” ja ”voi lietsoa ennakkoluuloja ja vaarantaa uskonrauhan” (https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005878098.html). Kielletty väite ei kuitenkaan ollut perusteeton, sillä islamilaisessa traditiossa on yleinen käsitys, että Muhammed oli sukupuoliyhteydessä 9- tai 10-vuotiaan vaimonsa Aishan kanssa.

Tuomioistuin siis ilmeisesti ajattelee, että on perusteltuja mielipiteitä, joiden paljastuminen ei ole turvallisuusuhka mutta joita ei kuitenkaan saa sanoa ääneen, koska ne voivat loukata ihmisiä. Kyseessä on täysin väärä peruste rajoittaa sananvapautta. Ihmisiä ei pidä totuttaa pumpulimielipideilmastoon, jossa kenellekään ei tule paha mieli. Kunkin ajattelun kehittymisen kannalta on hyvä kohdata sellaisiakin mielipiteitä, jotka eivät itseä miellytä lainkaan. Sananvapauden rajoittaminen puolestaan on omiaan lisäämään epäluottamusta viranomaisia kohtaan ja synnyttämään mitä hämärämpiä salaliittoteorioita. Ihmiset poteroituvat ja jopa radikalisoituvat, kun asioita ei päästä käsittelemään julkisesti. Samalla moni epäkohta voi jäädä piiloon ja moni hyvä idea syntymättä. Innovaatioiden synty vaatii inspiroivaa ilmapiiriä, joka edellyttää sananvapautta ja tieteen vapautta. Historiassa näiden rajoittaminen on hidastanut yhteiskuntien kehitystä.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa alkavat pian edustajistovaalit. Ehdokkaana ajattelen, että HYYn tulee edistää omalla esimerkillään mahdollisimman laajaa sananvapautta yhteiskunnassa ja tieteessä. Näiden vapauksien piirissä ihmiset saavat esittää argumenttinsa vapaasti. Valitettavasti välillä ihmiset eivät kuitenkaan syystä tai toisesta perehdy argumentoijan ajatuksiin tarkemmin, mistä seuraa ikäviä ennakko-oletuksia ja turhia loukkaantumisia. Näin käy usein, vaikkei mielipiteen esittäjä olisi tarkoittanut mitään pahaa kenellekään. Kiusaamiseen ja häirintään tulee toki puuttua, mutta on oltava erittäin varovainen, ettei kenenkään mielipiteitä leimata väärällä tavalla. Sananvapaus ei ole pelkästään perusteettoman sensuurin puuttumista vaan myös hyvää, inspiroivaa ilmapiiriä, jossa kissan saa nostaa pöydälle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat