MiikaKeski-Luoma

Edunvalvonta etusijalle

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta on maailman sopivin taho edistämään Helsingin yliopiston opiskelijoiden etua. HYY on samalla hyvin moninainen yhteisö, johon kuuluminen on perustutkinto-opiskelijoille lakisääteisesti pakollista poikkeustapauksia lukuun ottamatta. Pakkojäsenyys on perustuslain suomien vapauksien kannalta kyseenalaista, ja ammattikorkeakouluissa pakkojäsenyyttä ei edes ole. HYY on kuitenkin ottanut kantaa yhteiskunnallisiin asioihin, jotka eivät liity opiskelijoiden edunvalvontaan. HYY on esimerkiksi linjapaperissaan (https://hyy.helsinki.fi/sites/default/files/hyyn-linjapaperi_lopullinen.pdf) linjannut asevelvollisuudesta ja sterilisaatiosta. Tämänkaltaisissa tapauksissa on syytä jättää vaikuttaminen puolueille ja muille asioihin perehtyneille kansalaisjärjestöille, joihin kuuluminen on vapaaehtoista. Överiksi menevä politikointi vieraannuttaa HYYtä monista jäsenistään.

Opiskelijoiden asioissa riittää aivan tarpeeksi edistettävää HYYlle. Näissä kannatettavia tavoitteita ovat esimerkiksi läsnäolopakkojen poisto opiskelun, työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen sujuvoittamiseksi; esteettömyyden lisääminen yhdenvertaisuuden edistämiseksi sekä uusien opiskelija-asuntojen rakentaminen pääkaupunkiseudun asuntotilanteen helpottamiseksi.

HYYn siis tulee välttää ottamasta kantaa asioihin, jotka eivät liity ollenkaan opiskelijoidemme edunvalvontaan. HYYn tulee kuitenkin näyttää mallia muulle yhteiskunnalle esimerkiksi toimimalla ympäristöystävällisesti. On myös hyvä muistaa, että HYY tukee piirissään toimivia järjestöjä, joissa on mahdollista vaikuttaa laajasti yhteiskunnallisiin asioihin. Kannattaa myös huomioida, että osaa tässä päivityksessä sanotusta voidaan soveltaa myös niihin järjestöihin, joiden jäsen HYY on. Tällaisia ovat esimerkiksi Suomen ylioppilaskuntien liitto ry (SYL) ja Opiskelijoiden Liikuntaliitto ry (OLL). Edustajistonvaalien tulos vaikuttaa samalla tällaisten järjestöjen toimintaan. Käytä siis ääntäsi, HYYn jäsen!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat